6 juni, 2019

Tekonst vid dammen

Årets första ljumma sommarkväll samlades vi vid den nya dammen för att lyssna på och lära om kinesisk tekonst. Pernilla Smith bryggde te och berättade om teets historia, dess roll i kinesisk kultur och hur det skördas, behandlas och bereds. Självklart fick vi provsmaka också.

Vi serverades två sorters te i utsökt vackra små koppar. Samma blad användes för flera bryggningar och för varje ny omgång ändrade teet färg, smak och karaktär. Te och koppar har Pernilla tagit med sig från sin temästare i Malaysia.

Den första sorten, Elefant Mountain, var ett te från provinsen Fujian som lagrats i 17 år. Namnet till trots var det lätt och milt i smaken. Ytterligare några års lagring kommer göra teet ännu rikare i arom och doft, berättade Pernilla.

Därefter stod ett traditionellt bergste från Wuyibergen i Fujianprovinsen på tur. Det kallas för Iron Buddha. Detta te skördades så sent som hösten 2018 ändå var det raka motsatsen till Elefant Mountain. Järnbuddhan var kraftfull, smakrik och hade en mustig doft som dröjde sig kvar i koppen långt efter att sista droppen var urdrucken.

Om allt vill sig väl blir det fler testunder vid dammen.